De ce apar diferente intre contoare

De ce apar diferențele de apă?

În fiecare lună, pe lista de întreținere a oricărui imobil, se regăsește o rubrică intitulată „diferențe apă/pierderi apă”. Aceste diferențe de apă sunt rezultatul scăderii cantității de apă facturate de operatorul de distribuție a apei față de consumurile înregistrate în imobil de către repartitoarele de apă, fie ele pentru apă rece sau apă caldă. De ce apar aceste diferențe de apă și ce reprezintă ele?

Există mai multe cauze ale apariției diferențelor de apă, pe care le vom explora în continuare.

1.Diferența de clasă de precizie între contorul de branșament și repartitoarele de apă montate în imobil: Contoarele de apă de branșament au o clasă de precizie C sau D, în timp ce repartitoarele de apă din imobil sunt de clasă de precizie A sau B. Contoarele de clasă A de precizie sunt concepute și garantate de producător să înceapă înregistrarea corectă de la 60 litri pe oră, în timp ce cele de clasă B încep înregistrarea corectă de la 30 litri pe oră. Contoarele de clasă C încep înregistrarea corectă de la 15 litri pe oră, iar cele de clasă D încep înregistrarea corectă de la 7,5 litri pe oră. Este important de menționat că orice contor, indiferent de clasa de precizie, poate funcționa corect doar dacă este montat în mod corespunzător, în poziție orizontală. În cazul unui montaj necorespunzător, înregistrarea acestuia devine inexactă.

Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a „porni” inregistrarea de la 60 l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora.

Rezulta ca orice consum dintr-un apartament care este mai mic de 30 l/ora sau 60 l/ora nu este inregistrat de contorul interior, dar este inregistrat de contorul general.

De exemplu, o garnitura neetansa la rezervorul WC poate determina chiar si o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 15 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora x 24 ore/zi x 30 zile/luna = 14,4 m3/luna.

Sa luam un exemplu: cazul in care in apartamente exista acelasi tip de contoare de clasa C similare contorului general (clasa C, debit de pornire de 15 l/ora).

Daca din cele 20 de apartamente dintr-o scara cel putin doua au pierderi mici de 10 l/ora, apometrele din apartamente nu vor inregistra acest consum (10 l/ora < 15 l/ora – debitul minim de pornire al contorului din apartament), dar contorul general va inregistra 2 x 10 l/ora = 20 l/ora (20 l/ora > 15 l/ora – debitul minim de pornire al contorului general- 20 l x 24 ore x 30 zile=14 mc).

2.Diferența dintre datele de citire ale contorului de branșament și repartitoarele de apă din imobil: Proprietarii nu citesc în același timp repartitoarele de apă cu citire optică instalate în imobil. Unii proprietari pot face citiri cu o săptămână înainte de citirea contorului de branșament, alții cu 3 zile după citirea contorului de branșament, iar alții nu le citesc deloc, estimând consumul. Astfel, în această situație, pot apărea diferențe de consum de până la 30% față de consumul facturat de furnizorul de apă.

3.Avariile: Avariile pot apărea în orice moment și pot rămâne nedetectate timp de câteva zile, săptămâni, luni sau chiar ani. Astfel, o avarie la o conductă de apă după contorul de branșament poate duce la un consum facturat foarte mare. De exemplu, un contor de branșament, în funcție de diametrul nominal, poate avea un debit de la 4 mc/oră până la 400 mc/oră. Astfel, o avarie timp de 2 zile ar putea genera un consum de 192 mc de apă. Apelati la specialisti care detin echipamente specializate in identificarea si localizarea pierderilor de apa.

4.Consumuri necontorizate: Există situații în care unele consumuri de apă nu sunt contorizate. Acestea pot include by-pass-uri în apartament, robinete de pe casa scării, cantitatea de apă utilizată în părțile comune ale imobilului (de la contorul de branșament până la intrarea în repartitoarele din imobil), udarea grădinii sau instalația comună de apă. Toate acestea pot duce la diferențe semnificative în consumul de apă.

 

5.Repartitoare de apă defecte: Există posibilitatea ca unele repartitoare de apă să fie defecte, ceea ce poate duce la înregistrarea incorectă a consumului. Acest lucru poate genera diferențe de apă semnificative.

 

Concluzie: Într-un condominiu, lunar, apar diferențe de apă cuprinse între 5% și valori nelimitate, în funcție de toți factorii menționați mai sus. Este important ca proprietarii și administratorii să fie conștienți de aceste cauze și să ia măsuri pentru a minimiza diferențele de apă și a asigura o gestionare eficientă a resurselor de apă în imobilele colective.

Ca o concluzie a celor prezentate mai sus putem afirma ca apometrele individuale au doar rolul de repartitoare orientative de consum pentru obiecte sanitare si nu sunt un indicator exact al consumului pe apartament.

Leave a Reply